Parket of laminaat.

U staat voor de keuze, parket of laminaat. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen en wat is beter? Wij leggen u de verschillen graag uit.

Een van de meest gezochte termen op internet gerelateerd aan woninginrichting is houten vloeren. Door de natuurlijke rustgevende uitstraling, heerlijk warmte eigenschappen en tijdloze uitstraling is dit een logisch gegeven. Oudere woningen met traditionele houten ondervloeren worden vaak geroemd om juist de oude houten vloer. Dit geeft al aan hoe duurzaam dergelijke vloeren zijn! Bezitters van nieuwere woningen zoeken vaak toch ook naar de uitstraling van echt hout en komen in hun zoektocht zowel parket als laminaat tegen. Wat is nu precies het verschil?

Het antwoord is eenvoudig. Laminaat heeft als grondstof kunststof en parket heeft als grondstof hout. Laminaat is opgebouwd uit een kunststof onderlaag, een MDF of soortgelijke laag met vervolgens een bedrukt laagje karton welke weer wordt afgesloten met een kunststof toplaag. Laminaat is dus geen natuurproduct. Waarom wordt er dan toch zoveel laminaat verkocht? Laminaat is om te beginnen een stuk goedkoper en geeft toch een beetje het gevoel van een houten vloer. ook wordt vaak het voordeel aangehaald dat het beter bestand zou zijn tegen vocht en krassen. Het eerste argument is zeker waar, laminaat is voordeliger dan parket, simpelweg omdat hout een kostbaarder grondstof is ten opzichte van kunststof. Het tweede argument is discutabel, heeft u wel eens waterschade op uw laminaat gehad? laminaat is behoorlijk kwetsbaar, zeker in de naden, dit heeft alles te maken met de MDF en papierlaag welke vatbaar zijn voor vocht. Het laatste argument kan afhankelijk van de kwaliteit wel kloppen maar wanneer het eenmaal beschadigd is dan is het niet meer te repareren. Dit in tegenstelling tot hout.

U voelt het al een beetje aankomen, wij geven de voorkeur aan hout. Vaak genoeg krijgen wij het verzoek of wij ook laminaat willen leggen. Gezien wij enorme liefhebbers zijn van echt houten vloeren en de eigenschappen enorm waarderen laten wij ons hiertoe niet verlijden. Waarmee wij het product laminaat zeker niet per definitie afvallen, wij blijven echter graag bij onze leest: echte houten parketvloeren. Wel bieden we een alternatief wat een beetje het midden houdt tussen laminaat en parket. Dit product is fineerparket van het merk Par-ky. Dit is een zeer degelijk kwaliteitsproduct welke het unieke karakter van hout verkrijgt door een dunne maar echte houten toplaag te gebruiken (dus een uniek motief op iedere plank), wat ons betreft een meer dan acceptabel alternatief! Dit product is met name geschikt voor iedereen die graag vaak vochtig schoonmaakt. houten vloeren houden van een geringe frequentie dweilen en nemen bij noormaal gebruik genoegen met de stofzuiger met borstel. Par-ky daarentegen maakt het niets uit hoe vaak u de verleiding niet kunt weerstaan.