De 10dB-eis bij ondervloeren - Bastel Parket

Overslaan en naar inhoud gaan

U staat op het punt een parketvloer aan te schaffen maar u krijgt te maken met het nieuwe bouwbesluit. Deze geluidsnorm stelt dat u een ondervloer met geluidsreductie moet toepassen. Hoe zit het nu precies?

Niemand zit te wachten op overlast van de buren, uw buren dus ook niet op geluidsoverlast van boven. Precies dit is de reden dat er in de meeste appartementen en sommige woonhuizen een geluidreducerende eis van 10dB geldt. Deze eis is door de overheid in het laatste bouwbesluit opgenomen. De meeste VvE’s nemen deze eis over echter zijn ze vrij in aanvullingen op deze eis. De10dB eis kan dus ook van toepassing zijn op een houten vloer welke u bij ons aanschaft.

Vanzelfsprekend kunnen wij u hierover altijd persoonlijk adviseren maar met dit stuk leggen wij u vast de meest voorkomende situaties en oplossingen uit.
De 10dB eis dient er zorg voor te dragen dat er 10dB aan contactgeluid op loopbare vlakken naar de onderburen gereduceerd dient te worden. Geluidsisolatie is dan in de meeste gevallen noodzakelijk. Deze wordt aangebracht onder de houten vloer, ook wel ondervloer genaamd. Ook op trappen kan deze regel van toepassing zijn.
Onze ondervloeren worden uitvoerig getest bij onafhankelijke, internationaal erkende en geaccrediteerde instanties zoals Peutz en TUV. In de meeste appartementen en sommige woonhuizen wordt men verplicht om een ondervloer met een voldoende contactgeluidisolatie te plaatsten onder de houten vloer. Er wordt onderscheid gemaakt tussen loopgeluid en contactgeluid. Loopgeluid is het getik dat men hoort als er over een harde vloer gelopen wordt (denk aan hoge hakken). Contactgeluid zijn alle trillingen welke door de vloer worden doorgegeven naar de onderburen. De 10dB geluidsreductie heeft betrekking op contactgeluid. De VvE stelt dan dat een geluidsreducerende ondervloer geplaatst dient te worden om ergernissen voor uw benedenburen te voorkomen.

De norm van de NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) is 10dB reductie. Nu kan het voorkomen dat uw VvE een afwijkende eis heeft, hier is in bijna alle gevallen een oplossing voor met de juiste keuze van uw ondervloer. Er zijn veel soorten geluidsdempende ondervloeren op de markt waarvan enkele met een hogere geluidsreductie. De dempende eigenschappen van deze ondervloeren worden getest zonder vloerbedekking, de demping is in de praktijk dus niet altijd identiek aan de aangegeven waarde.

Verschillende vloeren hebben hiermee verschillende soorten ondervloeren nodig om het beste resultaat te bereiken, Wij adviseren u graag bij uw keuze.

Kortom, wanneer u een houten vloer, parket, tapis, multiplank, of laminaat vloer wilt aanschaffen voor in uw appartement zult u in veel gevallen ook aan een ondervloer moeten denken. De mogelijkheden zijn eindeloos en zo is er altijd wel een ondervloer welke aan de eisen van uw VvE voldoet.

Voorbeelden van merken ondervloeren zijn: Accoustimaxx / Alufoam / Calado / Cocofloor / Decosount / Duofelt / Elastilon / Kombifloor / Parketfelt / Parketman / Parpax / PPC Spemi Rood / Procell / Redupax / Quick&Quiet / Silencio / Silentsound / Solido / Soundex / Soundkiller / Soundlayer / Szenario / Thermoplus / Thermosound / Ts Floor / Vlasfelt

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 82 recensies
×
js_loader