Onderhoud

Schoonmaak

 

Voor informatie over groot onderhoud (reparatie / renovatie van uw houten vloer) klikt u hier.

Dagelijks schoonmaken met water en zeep is niet aan te raden. Wij adviseren om maximaal 1x per twee weken met water en speciale zeep schoon te maken en op de overige dagen alleen droog te reinigen (stofzuigen, swiffer e.d.).

Gebruik om de vloer te reinigen maximaal 100 – 150 ML speciale zeep op 10 liter water (let op: dit is een volle emmer!). Wordt er teveel zeep gebruikt dan wordt er een zachte laag aangebracht op de vloer waar steeds weer vuil op kan worden ingelopen. Gebruik dus niet meer dan de voorgeschreven dosis/frequentie. Minder of geen zeep kan uiteraard altijd, aangezien deze puur ter reiniging is. De RM Soap biedt geen enkele bescherming of voeding aan de olielaag.

  • Dweil de vloer bij voorkeur met twee emmers water. Eén emmer met lauw water en de RM Soap en één emmer met koud water (waar al het vuil in achter blijft). OF:
  • Gebruik een emmerloze dweil zoals de SYR Ultimate Rapid Mop;
  • Gebruik zo weinig mogelijk water en laat zeker geen water stilstaan op de vloer.
  • Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het drogen.
  • Het is niet aan te raden om machinaal met water schoon te maken. Dan gaat er teveel water over de vloer heen.
  • Onze olie heeft een matte uitstraling. Probeer geen glans te creëren door middel van zeep.
  • Wij adviseren om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken.
  • Vermijd ook het gebruik van andere chemicaliën, zoals chloor, terpentine e.d. Als dit soort stoffen in aanraking komt met de vloer dan zullen er zeer moeilijk verwijderbare vlekken ontstaan.
bastel parket soap

Het ‘’Werken van hout’’

Hout is een natuurproduct dat kan krimpen en uitzetten, we noemen dit het werken van hout. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout zal zwellen (uitzetten). Hoe droger de lucht, hoe groter de kans dat het hout zal krimpen (scheuren). Een goede luchtvochtigheid is daarom essentieel om het werken van hout zoveel mogelijk tegen te gaan. Het is raadzaam dat de luchtvochtigheid tussen de 55% en 60% ligt.

Wat is de relatieve luchtvochtigheid ?

De lucht om ons heen bevat water(damp). Onder de relatieve luchtvochtigheid verstaan we de hoeveelheid water(damp) die lucht op dat moment in verhouding bevat (uitgedrukt in procenten) tot de hoeveelheid water die de lucht maximaal zou kunnen bevatten (100%).

Waarom moet ik bij mijn houten vloer op de relatieve luchtvochtigheid letten?

Uw houten vloer bevat zelf ook water. De hoeveelheid water die uw vloer bevat bij levering is afgestemd op een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van ca. 55-60%. Als de relatieve luchtvochtigheid daalt verdampt water uit het hout en treedt krimp op. Neemt de relatieve luchtvochtigheid toe dan neemt het hout vocht op en treed zwelling op. Zolang de relatieve luchtvochtigheid bij u thuis zich beweegt rond de 55-60% blijft krimpen en zwellen van uw vloer binnen de perken en is er spraken van een normale werking. Is de relatieve luchtvochtigheid echter langere tijd (veel) lager of (veel) hoger dan kan extreme werking in uw vloer optreden. Als hout extreem zwelt, ontstaan bollingen en uitzettingen van planken. Het is dus belangrijk de relatieve luchtvochtigheid in uw woning/kantoor goed in de gaten te houden.

bastel parket hygrometer
fisher hygrometer

Hoe meet ik de relatieve luchtvochtigheid in mijn huis/kantoor?

U kunt de relatieve luchtvochtigheid eenvoudig meten met een hygrometer. Deze geeft het lucht vochtigheidspercentage in uw woning/kantoor aan. Deze meters zijn digitaal en analoog te verkrijgen. Wij adviseren de analoge variant aangezien deze nauwkeuriger is. Wel dient u de analoge hygrometer regelmatig te ijken. Wij kunnen diverse hygrometers tegen een scherpe prijs leveren.

Wat moet ik doen als de relatieve luchtvochtigheid te laag is?

U dient dan water(damp) aan de lucht toe te voegen. Dat kan o.a. door bij het koken van water de afzuigkap af te zetten, na het douchen de deur van de badkamer op een kier te laten staan en door waterbakjes aan de verwarming te hangen. Om in de winter de relatieve luchtvochtigheid op 50% te houden in een huiskamer met centrale verwarming, moet 4 tot 6 liter water per dag verdampt worden. Het meest efficiënt is daarom het plaatsen van een bevochtiger die geschikt is voor de inhoud van uw woning/ kantoor.

Wat moet ik doen als de relatieve luchtvochtigheid te hoog is?

Voorkom toevoeging van vocht aan de lucht. Gebruik de wasemkap, voer de damp uit de wasdroger en vaatwasser naar buiten af en zorg ook voor voldoende ventilatie. Als deze maatregelen niet helpen, kan de aanschaf van een mobile airco worden overwogen.

Enige werking van het hout zoals krimpscheurtjes, krimpende panelen en andere ongelijkheden zijn niet altijd te voorkomen. Dit zijn eigenschappen die horen bij een natuurproduct. Veelal verdwijnen deze kenmerken ook weer. Eigenschappen en kenmerken van materialen zijn geen reden voor reclamatie.

We hopen u met deze informatie goed geïnformeerd te hebben zodat u nog meer van uw vloer kunt genieten.

bastel parket oskar

Heeft u liever een document in handen met ons advies m.b.t. klimaatbeheersing? Hier kunt u deze downloaden en uitprinten!

 

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab